Skip to main content

De boekrol

Verdieping

De wijs man was iemand die naar de woorden van Jezus luisterde en ze gehoorzaamde. In de tijd van Jezus had je nog geen boeken zoals wij die kennen. Ze gebruikten boekrollen om dingen op te schrijven. Welke woorden van Jezus weten wij nog? Kunnen wij die met elkaar in een boekrol opschrijven?

Wat heb je nodig?Honderd miljoen dakloze kinderen 27

- een lang stuk papier neer, bij voorkeur van drie meter. Bij een aantal grote warenhuizen worden rollen papier verkocht die hier goed voor te gebruiken zijn, maar kleine vellen aan elkaar plakken kan ook. Ongeveer per vijf kinderen één boekrol.
- zwarte stiften en pennen (brushpennen en kalligrafeerstiften maken het extra leuk)

Wat gaan we doen?

Vroeger bestonden er nog geen boeken, maar werden belangrijke dingen met de hand opgeschreven op rollen. De boekrollen waren vaak wel drie meter lang! Verhalen werden in kolommen opgeschreven. Het schrijven gebeurde natuurlijk heel netjes.

Vertel de kinderen dat ze vandaag samen een boekrol mogen beschrijven. Welke woorden van Jezus, die wij ooit hebben gehoord, weten we nog?

Het schrijven mag in kolommen naast elkaar. Een boekrol was heel kostbaar, daarom mogen de kinderen ook zo netjes mogelijk schrijven. Geef voorbeelden van sierlijke letters (als je op internet zoekt op handlettering of kalligrafie, krijg je mooie voorbeelden) en leg uit dat als je de stift lichtjes op het vel drukt als een letter omhoog gaat en harder drukt wanneer de letter naar beneden gaat het een sierlijk effect geeft.