Skip to main content

De les van de tandpasta

Opdracht

Petrus zegt in Marcus 14 drie keer dat hij Jezus niet kent. Deze woorden doen Jezus pijn. Jezus heeft er verdriet van dat zijn vriend zegt dat hij niet bij hem wil horen. In het laatste vers van dit hoofdstuk staat dat Petrus begon te huilen. Petrus had spijt, maar de woorden waren al gezegd.

In deze opdracht ontdekken we dat het makkelijk is om iets te zeggen, maar dat het moeilijk is om het goed te maken wanneer woorden andere mensen pijn doen, verdrietig of boos maken.

Wat heb je nodig?

- twee goedkope tandpaste tubes
- twee borden

Wat gaan we doen?

Vraag twee kinderen voor een wedstrijdje. Zij gaan laten zien wie het snelst een tube tandpasta leeg kan knijpen.

Nadat de winnaar gefeliciteerd is, vraag je aan de kinderen of deze opdracht moeilijk was.

Nu volgt een tweede wedstrijd: wie heeft als eerste alle tandpasta weer in de tube? 
Na een poosje geknoei en geklieder ga je vragen of deze opdracht gaat lukken.

Waarschijnlijk niet. Mocht iemand een geweldig idee hebben om het toch voor elkaar te krijgen, dan kunnen we het er wel over eens zijn dat het terug stoppen van tandpasta in de tube een hele klus is.

Leg nu de link met het zeggen van woorden die anderen kwetsen, boos of verdrietig maken. Deze woorden flap je er gemakkelijk uit. Vooral wanneer je boos bent. Maar wat kan het moeilijk zijn om het na die tijd weer goed te maken! Vraag de kinderen naar voorbeelden. Kunnen ze ook vertellen hoe ze het weer goed gemaakt hebben?

Het is altijd de juiste stap om het aan God te vertellen wanneer je ergens spijt van hebt. En weet je wat zo mooi is? Hij wil je ook helpen om het weer goed te maken met degene die gekwetst, boos of verdrietig is!