Skip to main content

Wie is de heilige geest, de vader en de zoon?

Proefje

Hoe leg je uit wie de Heilige Geest is ten opzicht van de Vader en de Zoon? Een leuk proefje over de komst van de Heilige Geest.Ice and steam

Wat heb je nodig: 

- siliconen hartvorm (of andere bakvorm als je geen hart hebt)
- glazen kan met water
- waterkoker en spiegel

Voorbereiding:

Vul het siliconen hartvorm met water en laat het een dag invriezen. Leg van te voren een koordje in het water, zodat je vast kunt houden.

Wat gaan we doen:

Met Pinksteren vieren we dat de Heilige Geest is gekomen. Maar wie is de Heilige Geest? Is Hij hetzelfde als God? Is Hij God?

In de Bijbel ontdekken we dat God één is en toch uit drie personen bestaat, namelijk God de Vader, God de Zoon en God de Heilige Geest. Voor mensen is het best lastig te snappen dat God één is en drie. En eerlijk gezegd zullen we het nooit helemaal precies kunnen snappen. Zelfs volwassenen niet. Dat is één van de grote geheimen van God. Toch heeft God iets in de schepping gegeven dat ons wel helpt om het een beetje te begrijpen. Namelijk water!

Water kun je in verschillende vormen tegenkomen. In welke drie vormen je water kunt vinden?  Ja, ijs, water, waterdamp. Drie verschillende vormen en toch allemaal water. 

Zet de waterkoker aan voor je verdergaat.

Kijk naar het hart van ijs, en raak het even aan.  Dit hart van ijs staat symbool voor God de Vader, die jou heeft gemaakt en intens veel van je houdt. Je mag zelfs Papa tegen hem zeggen!

Neem de waterkan, en schenk water uit de kan in een glas. Jezus noemt zichzelf het Levende Water. Hij wil je vullen met liefde, goedheid, vrijheid, troost en genade. Water geeft leven aan mensen, dieren en planten. Dankzij Jezus mogen we leven.

Inmiddels kookt het water.

De vorm is  waterdamp: het werk van de Geest is als waterdamp, het is even zichtbaar en lijkt dan te vervliegen. Maar de Heilige Geest doet niets anders dan ons steeds herinneren aan het werk van Jezus. Kijk maar, als je de spiegel erboven houdt dan vormen zich druppels. De waterdamp wordt weer water. Meer van de Heilige Geest is meer van Jezus in je hart! En door Jezus weten we weer hoeveel de Vader van ons houdt!